רזרבה שחלתית
מהם הגורמים לרזרבה שחלתית נמוכה וכיצד ניתן לאבחן זאת?
רזרבה שחלתית היא מונח המתייחס לאספקת הביציות בגוף הנשי. בניגוד לתאי זרע המיוצרים במהלך החיים באופן טבעי, אישה נולדת עם כמות מסוימת של ביציות ולאחר מכן אין ייצור נוסף.
עם השנים, פוחת מספר הביציות עד להתרוקנות מוחלטת בגילאי המעבר. ככל שהרזרבה השחלתית נמוכה יותר, כך יורדים סיכויי האישה להרות. מלבד הגיל, ישנם גורמים נוספים המשפיעים על הרזרבה השחלתית.
גורמים לרזרבה שחלתית נמוכה ובדיקות הערכה
מלבד הגיל, יכול להיווצר מצב של רזרבה שחלתית נמוכה בשל מחלות שונות, כמו אנדומטריוזיס ומחלות גנטיות אחרות. גם טיפולים לגידולים סרטניים יכולים לפגוע במספר ואיכות הביציות. גם במקרים בהם לא ידוע על בעיה כלשהי, הרופא בדרך כלל יפנה לביצוע הערכה ראשונית לפני התחלה של טיפולי פוריות.
הערכת הרזרבה השחלתית נעשית בשני אופנים: בדיקת פרופיל הורמונלי ובדיקת אולטרסאונד. בדיקת פרופיל הורמונלי, תבדוק בעיקר את תפקוד שלושת ההורמונים הבאים: AMH (הורמון אנטי-מוליראני), FSH (הורמון מגרה זקיקים) ואסטרדיול. בדיקת אולטרסאונד משמשת לספירת הזקיקים הזעירים בשחלות, כאשר תוצאה נמוכה יכולה להעיד על בעיה ברזרבה השחלתית.
נשים לא נשואות או שאינן מעוניינות להרות בשנים הקרובות, יכולות להתעניין בהקפאת ביציות כדי למנוע מצב בו לא יוכלו להרות בעתיד מכיוון שלא נותרו בגופן ביציות תקינות. עבור אותן נשים שבעיית הפוריות שלהן נובעת מרזרבה שחלתית נמוכה, הן בגלל הגיל או מסיבות אחרות, תרומת ביצית יכולה להיות הפתרון.