אי פריון ובעיות פוריות

בדיקות פוריות כחלק מבירור אי פריון

למרות המספרים הלא מעודדים, מעבר בדיקות פוריות מדוקדק ושלל טיפולי פוריות חדשניים, מאפשרים היום להתגבר על מרבית הקשיים שעומדים בפני הזוגות אשר מעוניינים להרות.

נתון חשוב שעל כל הזוגות המנסים להרות להפנים! תהליך הכניסה להריון, עד כמה שנראה פשוט וטריוויאלי, אינו כזה כלל ויכול להיות ממושך, גם כאשר מדובר בזוג צעיר, בריא וללא בעיות פוריות ידועות.

אי פריון משני וראשוני

אז איך ניתן להימנע ככל האפשר מפגיעה בפוריות?

בדיקות פוריות

מרכז רפואי עדן – שפירא 43 פ"ת 072-3301439

מתי יש לבצע בדיקות פוריות?

על פי הסטטיסטיקה, הסיכוי של אישה צעירה ובריאה להיכנס להריון בחודש נתון, עומד על כ-20% ומעבר לכך, כ-90% מהזוגות (כאשר מדובר על זוג צעיר ובריא) המנסים להיכנס להריון יצליחו להרות במשך תקופה של שנה. המטרה של המתואר לעיל היא לא חלילה להפחיד אתכם, אלא להכניס לדברים לפרופורציה ולדעת כי לעיתים דברים לוקחים זמן. אין צורך להילחץ מייד ולבצע בדיקות פוריות, גם כאשר מנסים להרות במשך תקופה קצרה ולא מצליחים.

יש לבצע בדיקות פוריות, אם חלפה שנה מהנישואין ועדיין האישה לא נכנסה להריון למרות ניסיונות חוזרים ונשנים (אם כי, יש זוגות שפונים עוד קודם לכן), או אם האישה כבר מעל גיל 35 ועדיין לא הרתה, ייתכן וקיימת בעיית פוריות ולכן מומלץ להתייעץ עם מומחה לפריון ולבצע בדיקות פוריות בהקדם.

קיימות בדיקות פוריות שונות, בדגש על בדיקות לאישה ובדיקות לגבר (שגם אותו יש לבדוק), כאשר הרופא המטפל הוא זה שיגדיר ויפנה לבדיקות הרלוונטיות.

עם קבלת הבדיקות ותוצאותיהן, יוחלט האם קיימת בעיית פוריות ומהי ועל דרכי הטיפול המומלצות (לעיתים מתקבלת תשובה כי בעיית האי פריון אינה ברורה וגם לכך נדרש הרופא המטפל להתייחס).

כיצד מתבצע בירור אי פריון אצל האישה?

  • צילום רחם – בבדיקה זאת  מוזרק חומר דמוי יוד אל חלל הרחם, עובר דרך החצוצרות אל אגן הרחם וצובע את האיברים הפנימיים. לאחר מכן מבצעים את הצילום שמטרתו לבדוק האם יש חסימות באמצעות מעקב אחרי הנוזל. מקומות שנוזל לא עבר בהם מצביעים על חסימה שאינה מאפשרת את פגישת הביצית והזרע.
  • היסטרוסקופיה – צפייה בחלל הרחם באמצעות עזרים אופטיים על מנת לוודא את תקינות חלל הרחם והחצוצרות.
  • לפרוסקופיה – סקירה ובדיקה של איברי האגן. הבדיקה מתבצעת באמצעות החדרת טלסקופ דרך חלל הבטן באמצעותו ניתן לאבחן בעיות בשחלות ובחצוצרות. מדובר בבדיקה כירורגית המתבצעת דרך חתך באיזור הטבור ונעשית בהרדמה כללית.

כיצד מתבצע בירור אי פריון אצל הגבר?

הגבר מבצע בדיקת פוריות אחת וזוהי בדיקת זרע, שבמהלכה הוא נשלח לבדיקת האיכות. לאחר קבלת תוצאת ספירת הזרע ניתן להבין האם קיימת בעיה. בשליש מן המקרים יימצא כי בעיית הפוריות מקורה אצל הגבר; כמעט במחצית מן המקרים מקור הבעיה הוא אצל האישה, ויש אחוז מסוים שבמסגרתו לא תימצא שום בעיה על פני השטח אך הקושי עדיין נמצא.

מקרים אלו מוגדרים כמקור בלתי מוסבר ולפעמים תולים את הסיבה בגורמים פסיכולוגיים. בשל סיבות כאלה ועוד, מופנים המטופלים ברוב המקרים לטיפולי פוריות.

הפנייה לטיפולי פוריות

טיפולי פוריות הינם פתרון נפוץ לזוגות או יחידים, אשר עברו בדיקות פוריות ועלה כי קיימת בעיה אחת או יותר ושאינם יכולים להרות כתוצאה מבעיות זרע, בעיות ביוץ, בעיות באיברי הרבייה, או מבעיה בלתי מוסברת.אם נחלק את טיפולי הפוריות לשתי קבוצות מרכזיות, ניתן לחלקם לטיפולי הזרעה תוך רחמית ולטיפולי הפריה חוץ גופית. לכל קבוצה ולכל סוג טיפול יש את היתרונות והדגשים שלו וההחלטה על סוג הטיפול המתאים תתקבל ע"י הרופא המטפל, בהתאם לסוג בעיות הפוריות שהתגלו במסגרת מעבר בדיקות פוריות.

האם יכולות לצוץ בעיות פוריות לאחר לידת הילד הראשון?

בהחלט כן. במונחים הרפואיים מצב זה מוגדר כאי פריון משני ותופעה זו בהחלט קיימת.זוגות שזכו להביא לעולם ילד אחד ומתקשים להרות בפעם שנייה, פונים אל מומחה הפריון על מנת לעבור בדיקות פוריות ולבצע בירור אי פריון משני, כדי לברר את סיבת הדבר.

ד"ר משה רויבורט, מומחה לפריון וטיפולי פוריות

ד"ר רויבורט הינו גינקולוג בכיר ומומחה לטיפולי פוריות והפריה חוץ גופית, מנהל מרפאת פריון במכבי שירותי בריאות, רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית במרכז רפואי רבין, מומחה לטיפולי פריון של קופ"ח כללית ומקבל מטופלים באופן פרטי במרפאתו שבפתח תקווה.

>> היכנסו לקישור הבא לקבלת מידע נוסף בנושא – דרכי טיפול באי פריון בלתי מוסבר

ד"ר משה רויבורט הוא גינקולוג בכיר ומומחה לפריון בעל ניסיון עשיר, אשר ישמח לסייע בכל שאלה. פנו אלינו להתייעצות.